Waarom kunstenaars doodsbang zijn om rijk te worden
Kunstenaars die niet werken om geld te verdienen, hebben een hobby.
Op een borrel sprak ik Margot, een beeldend kunstenares. Op een gegeven moment zei ze: ‘Ik hoef niet rijk te worden van mijn werk, als ik er maar een beetje van kan rondkomen’. Die zin hoor ik vaak. Ik heb het zelf ook lang geroepen.
Zo gek is dat niet, als iedereen met wie je samenwerkt er op die manier in staat.
Neem Martin, al 12 jaar artistiek leider van een operagezelschap. Hij werkt full time maar betaalt zichzelf niet. In de avonduren dirigeert hij drie koren om zijn rekeningen te kunnen betalen.
En Martin is niet de enige.
Bijvoorbeeld Tessa, een freelance productieleider die 3 jaar betrokken was bij een theatervoorstelling. Zoals gebruikelijk maakten ze een begroting vooraf. Ze zou 4000 euro krijgen. Omdat de subsidie tegenviel werd dat uiteindelijk maar 1000 euro. Voor dezelfde hoeveelheid werk. Maar ja, stap er maar eens uit als je al een jaar intensief hebt samengewerkt. Dan heb je helemaal niks.
En dan keramiste Antoinette, die prachtige tuinbeelden maakt maar altijd als er een mogelijke koper langs komt te horen krijgt dat ze zo duur zijn. Want bij Intratuin koop je voor minder dan de helft iets leuks om neer te zetten. Dus verkoopt ze ze maar voor een habbekrats.
Ik was geen haar beter.
Ik werkte 8 jaar als freelance zakelijk leider voor allerlei theaterproducties. Ik vroeg subsidies aan, regelde contracten met acteurs of musici en zorgde voor de verkoop van ‘mijn’ producties aan de theaters.
Allemaal hartstikke belangrijk. Zonder geld geen voorstelling. Maar als het erop aankwam was ik de sluitpost.
En dat deed ik helemaal zelf.
Ik ging tenslotte over de begroting. Ik haalde regelmatig wat van mijn eigen honorarium af om toch die glossy flyers of dure kostuums te kunnen bekostigen. Ik ‘deed het immers niet voor het geld’.
Ik gaf mezelf slechts één week vrij in anderhalf jaar.
Want ik moest veel uren maken om mijn rekeningen te kunnen betalen. Per uur verdiende ik namelijk hooguit 15 euro. (Ik werkte 200 uur aan een theaterproject voor 3000 euro. Inclusief BTW. De porto voor de subsidieaanvragen betaalde ik uit zak. Net als mijn reiskosten en de glazen muntthee in het café bij de vele besprekingen.)
Toen vielen de subsidies weg.
Om mijn bedrijf aan de gang te houden moest ik me gaan verdiepen in nieuwe geldstromen. Ik ging cursussen volgen bij bekende marketingtrainers. Dat maakte een hoop los.
Ik leerde dat geld verdienen helemaal niet over geld gaat.
Het gaat over waardering. En die waardering drukken we uit in geld.
Het gaat over vrijheid. En die vrijheid kopen we met geld.
Het gaat over succesvol zijn als ondernemer. En dat succes kun je meten in geld.
Veel kunstenaars kijken neer op mensen die geld willen verdienen.
Want ‘kunstenaar ben je omdat het je passie is, niet vanwege de poen.’
Maar wat als het nu eens allebei zou kunnen?
Mijn beste vriendin is arts en heeft een zeer royaal inkomen. Toch is ze supergoed in haar vak en enorm gepassioneerd. En bij artsen vinden we dat heel gewoon.
En er zijn nog veel meer voorbeelden. Ik ken zeer goed verdiendende advocaten, notarissen, ambtenaren en IT-ers. Die hun werk geweldig vinden. Maar toch piekeren ze er niet over om het voor niets te doen.
Waarom zou jij dat dan wel doen?
Jouw werk is toch niet minder belangrijk dan het hunne?
Werk doen waar je van geniet en toch goed betaald krijgen. Dat is wat ik jou wil leren. Als ik kan, kan jij het ook.
P.S. Wil jij leren hoe je geld kunt verdienen met jouw kunst? In mijn online programma leer ik je in 5 stappen hoe ook jij succesvol je inkomsten kunt vergroten. Meer informatie vind je hier;
Maaike van Steenis
Maaike van Steenis is trainer en leert kunstenaars hoe zij hun inkomsten uit het bedrijfsleven kunnen vergroten. Meer informatie is te vinden op haar website www.gemstoneprojecten.nl.
Via deze site kun je ook de gratis Actiechecklist aanvragen om in 10 stappen zelf je inkomsten te vergroten.