Maaike van Steenis geeft 4 tips om het eerste contact te leggen zodat je niet in je eentje naar de bodem van je koffiekopje blijft staren.
In mijn vorige Ezine schreef ik een artikel over netwerken. Daarin vertelde ik hoe je kunt bepalen welke bijeenkomsten interessant zijn om te bezoeken. Vandaag gaan we een stapje verder. We gaan een netwerkborrel bezoeken. Stel je het volgende voor:
Je komt binnen bij een bijeenkomst, hangt je jas op, haalt een drankje, kijkt eens om je heen……er is niemand die je kent. Je ziet een paar groepjes mensen die druk aan het praten zijn aan statafels. Je gaat staan aan 1 van de tafels die nog leeg is, want je wilt niet zomaar inbreken in een gesprek.
Beetje sneu gevoel wel, zo in je eentje. Gelukkig heb je je smartphone bij je, altijd fijn als je jezelf geen houding weet te geven. Je laat via twitter weten waar je bent, beantwoordt een mailtje en kijkt vast hoe laat de trein terug gaat.
Ondertussen wordt het steeds drukker, en er is ook iemand bij jou aan de tafel gaan staan. Je lacht even maar weet niet zo goed wat je moet zeggen. Dus je richt je maar weer op je telefoon. De ander ziet even later verderop een bekende en loopt erop af.
Ha, daar staat David, waarmee je vorig jaar een project hebt gedaan! Gelukkig! Je loopt erop af en begint een enthousiast gesprek. David is ook alleen, en jullie zijn beide opgelucht een bekende tegen te komen. Tijdens de rest van de borrel praat je uitvoerig bij met David. Hartstikke gezellig, maar als je naar huis gaat realiseer je je dat je helemaal geen nieuwe mensen hebt gesproken.
Het kan ook anders! Met een paar eenvoudige tips pak jij het een volgende keer een stuk succesvoller aan!
1. Begin zodra je binnen komt
Ik vind het zelf veel makkelijker om aan de praat te raken als ik iets aan het doen ben. En dat kan zoiets simpels zijn als een jas afgeven of een theeszakje uitzoeken. Doordat je samen in dezelfde situatie zit, heb je automatisch iets gemeenschappelijks. Maak dus een opmerking over de lange rij bij de garderobe of de grote keuze in theesmaakjes. Daarmee breek je het ijs.
2. Ga niet aan een lege tafel staan
Je wilt mensen ontmoeten, dus zorg dat je daar de gelegenheid voor creëert. Het liefste ga je staan bij iemand die alleen aan een tafel staat. Die persoon voelt zich vast net zo ongemakkelijk als jij, en is daar dus alleen maar blij om. Geef gewoon een hand en stel jezelf voor.
3. Neem een open houding aan
Het kan natuurlijk zijn dat je vroeg bent, en toch aan een lege tafel terecht komt. Verschuil je in dat geval niet achter je telefoon en ga niet uitgebreid het programma dat je bij binnenkomst hebt gekregen bestuderen. Dan kom je over alsof je niet open staat voor contact en creëer je afstand.
4. Richt je niet uitsluitend op de mensen die je al kent
Altijd leuk om een bekende tegen te komen, maar je kwam om nieuwe contacten te leggen. Zorg dus dat je daar open voor blijft staan. Probeer om iemand anders in jullie buurt bij het gesprek te betrekken. Als je ziet dat een bekende van je met iemand in gesprek is die jij nog niet kent, is dat natuurlijk een geweldige kans om met diegene in contact te komen. Het is ook helemaal niet raar om na een gesprek met een bekende te zeggen “leuk je weer te hebben gezien, ik ga weer even een rondje lopen”. Die ander is er namelijk om dezelfde reden als jij.
En hoe gaan we nu verder als het ijs gebroken is? Dat vertel ik je graag de volgende keer!
Maaike van Steenis
Maaike van Steenis is trainer en leert kunstenaars hoe zij hun inkomsten uit het bedrijfsleven kunnen vergroten. Meer informatie is te vinden op haar website www.gemstoneprojecten.nl.
Via deze site kun je ook de gratis Actiechecklist aanvragen om in 10 stappen zelf je inkomsten te vergroten.